A rómaiak a kamillához hasonlóan mindenféle nyavalya ellen használták. Magról tavasszal és ősszel vethető. Szabadföldben is áttelel, bár olykor hajtásai lefagynak, és a gyökeréből hajt újra. Kesernyés íze miatt nem kell belőle sokat tenni. Fűszervajhoz, salátába, frissensültekhez, szószokhoz zölden és szárítva keverve egyaránt ízletes. Friss leveleinek fonákja jellegzetesen eres, aminek dekorációhoz, csoki- vagy marcipánlevélkék készítésénél lehet jól hasznát venni. A zsálya is alkalmas grillezéskor a parázsra dobva fűszerezésre.
Gyulladásgátló, érösszehúzó hatása miatt főzete gargarizálásra használatos fog- és szájüregi gyulladás, torokgyulladás enyhítésére. Teájának keserűanyagai az emésztést is javítják, fertőtlenítik a bélcsatornát. A vegetatív idegrendszerre hatva segít azokon, akik idegességükben izzadásra hajlamosak. Téli melegítő teakeverékbe javasolt.