Vegyigyümi

Gyümölcsöt mindenki látott már, sőt valószínűleg kóstolt is. A gyümölcsök vidéken többnyire fán vagy bokron teremnek, néhányuk a földön, illetve a föld alatt. Városi körülmények között a gyümölcs a piacon, szép felével felfelé, ládában terem; káromkodással, hónaljszaggal és fekete bádogtáblácskával táplálják, és átalányadót fizetnek utána.

Magyarország, éghajlatának köszönhetően különleges hely a gyümölcsöt termő növények számára: nagyon gazdag fajtaválaszték érzi jól magát nálunk. Több gyümölcs szinte csak itt érlel igazi zamatos, kívánatos termést. A mediterrán vidékeken élő növények némelyike számára itt van az északi “határ”: nálunk még összeszorított foggal, vacogva bár, de kihúzzák a telet. Mindennek köszönhetően a magyar gyümölcsök híre szerte a világon messze lemarad pl. akár a skandináv terményeké mögött.

A legtöbb gyümölcsnek van gyógyhatása is, melyet okosan ki lehet használni. A makrobiotikusok úgy tartják, hogy a Magyarországon nem honos gyümölcsöket nem szabadna fogyasztanunk; bár ezeknek szintén sok jó hatása van (pl. hizlalhatnak), most nem foglalkozunk velük. (A makrobiotikusok egyébként nem azok az emberek, akik túl sok Mikrobi-rajzfilmet néztek a TV-ben, és a vezetéknevük “Nagy”. Nincsenek sokan, de a nézeteik figyelemreméltóak.)

Nézzük érési sorrendben a nálunk termő gyümölcsöket és azok kedvező élettani hatásait.

Természetesen nem primőr, üvegházban termesztett gyümölcsökre gondolunk, hanem szabadföldön,

természetes körülmények között neveltekre.

Eper: sok cukrot tartalmaz, apró magvai révén emésztést elősegítő, frissítő, immunerősítő. Az egyik első tavaszi gyümölcs, éretten sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Kedvezőtlen hatása mindössze a nagyon korai epernek van, az ember pénztárcája megsínyli.

Cseresznye: magas víztartalma révén a kiválasztást segíti (epe-, veseműködés), emésztésjavító, szíverősítő, illetve magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt általános erősítő. Cukortartalma ellenére fogyókúrázóknak is ajánlott.

Málna: apró magvai révén jó emésztésjavító, vértisztító, étvágyjavító. Magas foszfor-, vas- és C-vitamin tartalmú gyümölcs. Szarvából tülköt, csontjából haleledelt készítenek.

(A Krausz Feri megint megvariálta a bioszkönyvet, vagy mi.)

Meggy: a cseresznyééhez hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik, azzal a különbséggel, hogy kevesebb cukrot tartalmaz.

Ribizli: sok C-vitamin és gyümölcssav van benne. Ez utóbbi összehúzó hatása miatt olyan pici. Magas víztartalma miatt tisztítókúrákhoz alkalmas, apró magvai bélrenyheség ellen jók, frissítő és lázcsillapító hatása is ismert.

Egres (Köszméte): májstimuláló, valamint magas ásványianyag-tartalmánál fogva frissítő, roboráló. Egerben terem. Ez a Természet vigaszdíja egyrészt Jumurdzsák miatt, másrészt azért, mert Egernek nem lehet kisegere, ugyanis túl van Hatvanon.

Kajszibarack (Sárgabarack): sok vitamin, többek között karotin is van benne és persze ásványi anyagok is. Jó hashajtó, béltisztító, méregtelenítő; érelmeszesedésnél és vérszegénység megelőzésére is alkalmazható. A mag viszonylag sok arzént tartalmaz, ezért nagy mennyiségben fogyasztva mérgezéses tüneteket, illetve fogtörést is okozhat.

Nektarin: az őszibarackéhoz hasonló jó hatása van.

Őszibarack: B vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Emésztési rendellenességeknél alkalmazható, tápláló, étvágyjavító, erősítő. Leve ragadós nyomot hagy, ezért haladók a mosogató vagy lavór fölé hajolva eszik.

Ringló: A szilvához hasonló hatású, de gyengébb.

Szilva: Sok réz és vas van benne. Huzal-alapanyagként is felhasználható változatának kidolgozásáért Micsurin annak idején díjat is kapott. Bélrenyheség esetén, fogyókúránál, vérszegénységnél alkalmazható. (Már ti. a szilva, nem a díj.)

Sárgadinnye: Magas víztartalma révén kiválasztást serkentő, méregtelenítő. Karotinban, B-, C-vitaminokban gazdag. Jó frissítő, étvágygerjesztő.

Görögdinnye: Rengeteg vizet tartalmaz, de ásványokban is gazdag. Vizelethajtó, vesetisztító, bőrbetegségeknél, ízületi gyulladásnál, fogyókúránál használható. Cipelése erősíti a bicepszet.

Füge: Magas vastartalma miatt ajánlott vérszegénységnél, apró magvai bélrenyheség ellen hatnak. Légúti megbetegedésnél is hasznos.

Körte: Sok ásványi anyagot tartalmaz, reumás panaszoknál alkalmazható, valamint tisztító és idegerősítő is. Világító típusai emberi fogyasztásra nem alkalmasak.

Alma: Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Emésztési rendellenességnél, ízületi gyulladásnál, májbetegségnél, bőr, haj, köröm regenerálásánál használható. Idióta versikébe foglalt mellnövesztő hatása nem igazolt.

Szeder: A fekete szederben sok ásványi anyag és vitamin található. Vérszegénységnél, étvágytalanságnál alkalmazható, roboráló, immunerősítő.

Szőlő: Magas ásványianyag-tartalma miatt hasznos vértisztító, frissítő, kiválasztást segítő. Reumatikus bántalmaknál, ideggyengeségnél, aranyeres bántalmaknál, gyulladásos betegségeknél is használható.

A fenti gyümölcsök nagy részének közös előnyös tulajdonsága, hogy többé-kevésbé iható pálinka készíthető belőlük. A pálinka pedig azért jó, mert nemcsak, hogy nem rendelkezik az alapgyümölcs kedvező élettani hatásaival, de azokat messze alulmúlóan ártalmas is; de nem ezért szeretjük.

 Vaj Ákosné, természetgyagyás

Signup for our newsletter

Receive new products and offers straight in your inbox

[Insert your contact form here]