Kapor

Az Elő- vagy Közép-Ázsiából származó növényt minden valószínűség szerint keresztény szerzetesek honosították meg Európában, kolostoraik kertjében. Cserépbe tavasz elején vethető.

Enyhén édeskés íze az ánizsra, édesköményre emlékeztet. Antiszeptikus hatású illóolaja a növény minden részében megtalálható. Főként halak, saláták, tojásételek fűszere, apró levelei díszítésre is alkalmasak. Elsősorban az uborka és tök fűszereként ismerjük, de étvágyjavító hatása miatt előételekbe is kiváló – gondoljunk csak a kapros-túrós, sós süteményekre. Apróra vágva, citromlével és –héjjal, sóval, olajjal összekeverve grillezett ételeket lehet feldobni vele. Édeskés íze alapján gyümölcssalátára is bátran szórjuk.

Segíti az emésztést, görcsoldó, puffadás enyhítő volta is közismert. Enyhe fűszer, ezért teaként kismamák, kisbabák is fogyaszthatják.

Signup for our newsletter

Receive new products and offers straight in your inbox

[Insert your contact form here]