Fűszerek, gyógyhatásuk
Az ételek karakterét a fűszerekkel lehet változtatni, a legunalmasabb alapanyagokból is csodás, sokszínű fogásokat lehet varázsolni. Rengeteg fűszer várakozik nálunk a polcokon: ha egymás mellé állítanánk az üvegcséket, bő 3 méteres sort alkotnának.
Vannak a zöldfűszerek (legtöbb saját termésből), amiket frissen szedve, vagy szárítva használunk önállóan és kombinálva, aztán a különböző termések (pl. köménymag, bors), növényi részek (virág, kéreg) – hazai és távoli tájakról egyaránt. Vannak egészben és őrölt formában, olajban, ecetben, önállóan és keverékekben. Sok fűszert használunk „csak” az élvezeti értékéért, és sokat a gyógyhatásáért is, sőt sok teaként is rendszeresen szerepel.
Akárcsak a gyógyszer-hatóanyagnál, a fűszereknél is fontos az adagolás. Az ételekbe tett késhegynyi, kiskanálnyi friss vagy szárított növény élettani hatása aligha feltűnő, mégse feledkezzünk el róla, mit rejtenek e finomságok. Tudat alatt sokszor azért kívánunk meg bizonyos ételeket, mert azok összetevőire van szüksége a szervezetünknek. Az erélyesebb gyógyhatás érdekében gyógyteát, fürdőt is készíthetünk némelyikből, de ekkor, különösen kúraszerű alkalmazása előtt nem árt orvossal, gyógyszerésszel is konzultálni.