Fűszerek – az ételek varázslói

Fűszerek, gyógyhatásuk

Az ételek karakterét a fűszerekkel lehet változtatni, a legunalmasabb alapanyagokból is csodás, sokszínű fogásokat lehet varázsolni. Rengeteg fűszer várakozik nálunk a polcokon: ha egymás mellé állítanánk az üvegcséket, bő 3 méteres sort alkotnának.
Vannak a zöldfűszerek (legtöbb saját termésből), amiket frissen szedve, vagy szárítva használunk önállóan és kombinálva, aztán a különböző termések (pl. köménymag, bors), növényi részek (virág, kéreg) – hazai és távoli tájakról egyaránt. Vannak egészben és őrölt formában, olajban, ecetben, önállóan és keverékekben. Sok fűszert használunk „csak” az élvezeti értékéért, és sokat a gyógyhatásáért is, sőt sok teaként is rendszeresen szerepel.

Akárcsak a gyógyszer-hatóanyagnál, a fűszereknél is fontos az adagolás. Az ételekbe tett késhegynyi, kiskanálnyi friss vagy szárított növény élettani hatása aligha feltűnő, mégse feledkezzünk el róla, mit rejtenek e finomságok. Tudat alatt sokszor azért kívánunk meg bizonyos ételeket, mert azok összetevőire van szüksége a szervezetünknek. Az erélyesebb gyógyhatás érdekében gyógyteát, fürdőt is készíthetünk némelyikből, de ekkor, különösen kúraszerű alkalmazása előtt nem árt orvossal, gyógyszerésszel is konzultálni.

Signup for our newsletter

Receive new products and offers straight in your inbox

[Insert your contact form here]