Egyszerűen, gyorsan

Amikor remeg a levegő a forróságtól, és betűz a Nap a konyhába (“enn” mint Nándor), kevés olyan mazochista van, aki szívesen tölt ott órákat a tűzhely mellett, hogy bonyolult gasztronómiai csodákat varázsoljon. A fifikás háziasszony ilyenkor gyorsan, egyszerűen elkészíthetű receptek után kutat, lapoz és könyvjelez.

A piaci látogatás nem megúszható: lehet korán menni, amikor nincs még meleg, viszont akkor korán kell felkelni, ami ugye árt az arcbőrnek. Később kelve pedig már meleg van, a piacon sokan is vannak, és csak szerencsés esetben sikerül friss áruhoz jutni, még mindenfélét lehet kapni. A piacot minél gyorsabban sikerül letudni, annál jobb, főleg, ha a strand vagy éhes szájak várnak otthon. Mindkettő nagyon jó dolog, a családi hisztéria melegágya, de a strandon lábgombát és napszúrást is lehet kapni.

Könnyű vacsora vagy ebéd lehet a petrezselymes krumpli valami jó hűvös salátával, esetleg rántott patisszonnal, cukkinivel, tökkel. Nagyon finom a zsenge sárgarépából és krumpliból készült sajtos rakott répa, állítólag a karotin amúgy is jól jön, ha az ember szépen le akar barnulni. Egy rész sárgarépa, két rész krumpli kell hozzá, ezeket karikára vágva enyhén sós vízben pároljuk, közben egy krémsajtot tejföllel összekeverünk, őrölt borssal fűszerezünk. A majdnem puha zöldséget leszűrjük, serpenyőben szépen elrendezzük, ráöntjük a mártást és készre pároljuk. Nem kell kevergetni, de óvatosan süssük, nehogy odaégjen. Tálalásnál apróra vágott friss metélőhagymával bőven megszórjuk.

Érdemes kifigyelni, hogy a nagyobb melegekhez szokott déli júzerek miket esznek: a spanyoloknak van például egy közismert, gazpacho nevu sűrű levesük, ami szintén tápláló és hűsítő nyári csemege, és nálunk is elkészíthető, hisz csak paradicsom, uborka, újhagyma és paradicsomlé kellenek hozzá. A hozzávalókat kockára/karikára/földhöz vágjuk, a paradicsomlét olivaolajjal, borecettel, babérlevéllel, kevés fahéjjal, néhány szegfűszeggel ízesítjük, összekeverjük az aprított zöldséggel, megszórjuk sok finomra vágott petrezselyemlevéllel, és jó fél napot hűtőben állni hagyjuk. Barna kenyérrel felülmúlhatatlan! Létezik olyan változata is, amibe a zöldségeket turmixolva tesszük, ez jó sűrű pép lesz – nálunk a darabos változat a nyerő. Ebbol is lehet őrjítően csípős macho változatot készíteni, de utána a poroltóval a WC-ben is lesben kell majd állni, és a Speedy Gonzales dallamára rögtönzött csasztuskával köszönteni a maró gúnnyal visszaköszönő, gaz pacsót. 

A morzsás karfiollal sok embert szinte bármire rá lehet venni: óriási találmány. A CIA évek óta használja, amikor kifogy az igazságszérum. Ilyenkor James Kond, James Tas, James Huba és James Töhötöm leugranak a marketba, és Picasso apját utánozva megalkusznak egy láda karfiolra (Olga!?). Ők is tudják, hogy a karfiolrózsákat kicsit ecetes vagy citromos vízben jó párolni, ezzel csökkenthetjük a szagát. Érdemes kipróbálni, hogy ropogósra főzzük csak, nem szétesős puhára, egészen más élmény. A nyári változatnál a karfiolt és pirított zsemlemorzsát rétegezve tegyük hőálló edénybe, a tetejét borítsuk be paradicsomszeletekkel, és csak utána tejföllel, majd forrósítsuk fel sütőben. A sütő felmelegítése el is maradhat, serpenyőben akár krémsajtos-tejfölös mártással is átmelegíthetjük, így is nagyon jó. Az  igazi ínyencek szerecsendióval fűszerezik. És Oleg mindent bevall. 

Időigényesebb étel a töltött paprika, de szintén igazi nyári csemege. Hátránya, hogy főni kell a tűzhely mellett, előnye, hogy nagyobb adagot lehet egyszerre főzni belőle, és akár adagonként is le lehet fagyasztani. A töltött paprika receptjét valószínűleg mindenki ismeri, így csak a fűszerezéséhez adunk egy tippet: legyen majoranna vagy bazsalikom is a töltelékben. 

Szezonja van a lucskos káposztának is, ezt ugyanis friss édes fehér káposztából jó készíteni. A káposztaaprítás mindig nagy kérdés: jó trükk egy aprítógép, de megteszi egy nagy és éles kés is, amivel

vékony szeleteket vágunk a levelekre merőlegesen. A lucskos káposzta “lelke” a fűszerezése: sok friss csombort (borsikafű) tegyünk bele. 

Az egyszerű főtt tésztákat is variálhatjuk különböző mártásokkal: az egyik legkézenfekvőbb, ha kockára vágott paradicsomot olivaolajon párolunk apróra vágott hagymával és fokhagymával, besűrítjük, és sok friss bazsalikomlevéllel megszórjuk. Reszelt parmezánsajttal finom csemege. 

A spenóttal is lehet kísérletezni, főzeléken kívül sok egyebet is lehet készíteni belőle. Ha hígabbra főzzük, levesként tálalhatjuk pirított zsemlekockával. Ha kevés vízzel és hagymával megpároljuk a spenótleveleket, összetörve sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezve, tejszínnel behabarva finom mártást kapunk főtt tésztához. 

A forróságot a szalmonella is kedveli, ezért óvatosan kell bánni a tejjel, tojással.

Azért ha kellő ideig hőkezeljük a tojást, veszélytelen, így bátran próbálhatunk töltött omlettet varázsolni. A nyers tojásokat kis tejföllel kell összekeverni, serpenyőben megsütni, majd megtölteni. Tölteléknek ajánlott pl. párolt zöldborsó, az előbb említett tejszínes spenótmártás, vagy akár a bazsalikomos paradicsom is. De süthetjük párolt zöldségekkel is. 

Ha pedig végképp megtagadjuk a tűzhely használatát, még mindig ehetünk vajas kenyeret zöldpaprikával. Vagy izzadjon a pizzás motoros.

Signup for our newsletter

Receive new products and offers straight in your inbox

[Insert your contact form here]