A bazsalikomot az ókori egyiptomiak is használták gyógy- és fűszernövényként. Indiából származik, és főként a mediterrán, Földközi-tengeri vidéken tenyészik jól. Ezért az olasz tésztás ételek és a görög konyha remekeinek elmaradhatatlan összetevője. Friss zöldséges levesek, könnyű saláták, főzelékek, paradicsomos ételek fontos fűszere, de bátran kipróbálhatjuk gyümölcsökkel és csokoládéval is. Szárítva sokat veszít az aromájából, inkább olajban érdemes tartósítani, pesto avagy fűszerkrém formájában.
Magról vethetjük, vagy zöldségesnél szerezhetjük be cserépben.
Gyomorpanaszok és puffadás ellen jótékony hatású. Teáját görcsoldásra, köhögéscsillapításra is használják, nyugtató, de vérnyomásemelő-melegítő téli keverékbe is tehetjük.